Sellin_Seebrucke_(c)Tourismuszentrale_Rügen_Christian_Thiele

Fascinerend Rügen 2019

Waarom Rügen?

 • Rügen is met een oppervlakte van 926 m het grootste eiland van Duitsland
 • een afwisselende landschap: kusten met steile krijtrotsen, 60 km fijn zandstrand, een glooiend heuvellandschap op het schiereiland Mönchgut, ondiepe meren in het midden van het eiland en in het westen, uitgestrekte bossen, twee nationale parken, het UNESCO Werelderfgoed ‘Alte Buchenwälder‘ en een biosfeerreservaat.
 • Badplaatsarchitectuur met z’n historische grandeur, indrukwekkende herenhuizen van de oude adel tot de kolos van Prora.
 • De ideale combinatie van een ontspannen strandvakantie en sportieve activiteiten zoals fietsen, wandelen en watersport.
 • Zwemwater van uitstekende kwaliteit: veel stranden hebben het keurmerk de Blauwe Vlag.
 • Voor Duitse begrippen bovengemiddeld veel zonuren in combinatie met een mild wisselend
klimaat.

Wat is er op Rügen allemaal te ontdekken?

 • Krijtrotskust met Nationaal Park (UNESCO-wereldnatuurerfgoed) en bezoekerscentrum:
  De krijtrotskust, en vooral de beroemde Königsstuhl, het hoogste punt ervan, is hét kenmerk van het eiland Rügen. Een wandeling langs de hoge oever van Sassnitz naar Lohme biedt indrukwekkende uitzichten en een unieke natuurbeleving direct aan de Oostzee. Het bezoekerscentrum Königsstuhl bij het Nationaal Park geeft met zijn interactieve tentoonstelling alle achtergrondinformatie over de ontwikkeling van de krijtrotskust.
 • Badplaatsen aan de Oostzee:
  De grote badplaatsen Binz, Sellin, Baabe en Göhren bieden een historische badplaatsarchitectuur, diverse overnachtingsmogelijkheden en gastronomische restaurants en hebben een rijk cultureel aanbod. De kleinere badplaatsen op het schiereiland Mönchgut zijn dromeriger en idyllischer, met veel huizen met rieten daken en historische dorpsgezichten.
 • Natuurerfgoedcentrum Rügen met boomkroonpad:
  Sinds mei 2013 kunnen vakantiegangers in Prora, vlak bij de badplaats Binz, tussen de boomtoppen door wandelen. Het boomkroonpad met de 40 meter hoge uitkijktoren laat u de natuur vanuit een bijzonder perspectief beleven en biedt u een uniek uitzicht over het eiland en de Oostzee. De interactieve tentoonstelling levert ook hier alle achtergrondinformatie over het natuurgebied.

Voormalige residentiestad Putbus:
Putbus is in 1810 gesticht door koning Wilhelm Malte zu Putbus als jongste residentiestad van het Noorden met Italiaanse flair en wordt ook wel de 'Witte Stad' en de 'Rozenstad' genoemd. Met het ‘circus’ (rond plein), het historische slotpark en het theater is er in Putbus tot op heden veel neoclassicistisch erfgoed bewaard gebleven.

Ontdek in 2019 de unieke architectuur van Rügen

In 2019 zet de Tourismuszentrale Rügen de architectuur van het eiland in de spotlights.
Gebouwen met futuristische schaalconstructies, mondaine badplaatsen en majestueuze pieren: de architectuur op Rügen, het grootste eiland van Duitsland, is net zo veelzijdig als zijn landschappen. In 2019 draait alles om het architectonisch erfgoed van het eiland. De unieke gebouwen en de architecten ervan staan centraal: van neoclassicistische bouwwerken zoals het badhuis Goor en de vuurtoren op Kaap Arkona tot de schaalconstructies van bouwkundige Ulrich Müther. Met achtergrondinformatie, interviews, fotogalerijen, tentoonstellingen en rondleidingen worden de architectonische parels van het eiland in het campagnejaar 2019 aanschouwelijk gemaakt. Hoogtepunten zijn de 'maand van de badplaatsarchitectuur' in mei en de Müther-themaweek in september in badplaats Binz.

Met eilandarchitectuur als hoofdthema wil Rügen laten zien dat het eiland meer te bieden heeft dan prachtige landschappen. De architectuur is nauw verbonden met de natuurlijke omstandigheden van het eiland. Dit geldt bijvoorbeeld voor de voormalige toren van de reddingsbrigade in Binz, maar ook voor de badhuizen, die nu als vakantiehuis voor welgestelde vakantiegangers dienden. Ook tegenwoordig doet deze combinatie van landschap en architectuur het goed bij de gasten van het eiland, het geeft de klassieke vakantie-ervaring een extra dimensie.

Meer informatie over het themajaar 2019 is te vinden op www.ruegen.de/inselbaukunst

Rügen actief beleven

Wandelen
Vanwege de grootte en het afwisselende landschap is het eiland Rügen uitstekend geschikt voor wandelingen met een lichte tot gemiddelde moeilijkheidsgraad. Vooral het schiereiland Jasmund met de kust met steile krijtrotsen en het schiereiland Mönchgut in het zuiden zijn geliefd onder wandelaars. Maar ook het jachtslot Granitz tussen Binz en Sellin, het schiereiland Wittow in het noorden en het westelijke gedeelte van het eiland zijn prima uitgangspunten voor afwisselende tochten. De 'Hochuferweg' langs de krijtrotsen aan de kust werd in 2012 door het Duitse blad Wandermagazin verkozen tot een van de mooiste wandelroutes in Duitsland.

Fietsen
Ook voor fietsliefhebbers biedt het eiland Rügen vanwege haar oppervlakte en veelzijdigheid goede mogelijkheden voor afwisselende fietstochten. Vooral de regio Mönchgut-Granitz met haar badplaatsen en het schiereiland Wittow in het noorden met kaap Arkona zijn dankzij hun uitgebreide fietspadennetwerk zeer geschikt voor fietsers. Het kleine zustereiland van Rügen, Hiddensee, is autovrij en daardoor eveneens ideaal voor een dagvullende fietstocht.
Geniet onderweg van een tussenstop in de vele musea, bezienswaardigheden, restaurants en cafés. Voor langere tochten zijn overal e-bikes te huur.

Sporten op zee
Dankzij de Oostzee en de overwegend ondiepe baaien biedt Rügen ideale omstandigheden voor allerlei sporten, zoals zeilen, surfen, kiten, kanoën en vissen. Surf- en kitescholen bieden cursussen en materiaalverhuur. Ook zonder omvangrijke voorkennis kun je vanaf de talrijke jachthavens meegaan op zeiltochten. Visserstochten worden op verschillende vangtijden aangeboden vanuit verschillende havens.

-----
Overnachten
Rügen heeft diverse overnachtingsmogelijkheden en gastronomische restaurants. Van camping, vakantiewoning of vakantiehuis met zicht op bos, veld of zee tot een pension, kasteel, herenhuis, een hotel in een van de verschillende categorieën of een luxesuite.

-----
Hoe reis ik naar Rügen?
Het eiland Rügen is gemakkelijk via een grote brug per auto of trein (Utrecht – Rügen circa 700 km) bereikbaar. Tijdens het voor-, hoog- en naseizoen vaart van april tot oktober aanvullend een veerboot voor voertuigen tot 5 ton van Stahlbrode (het vasteland) naar Glewitz op het eiland Rügen.

Nieuw op Rügen

Dormero Strandhotel (geopend in januari 2018)
Begin 2018 opende het Dormero Strandhotel Rügen in het historische Prora in Binz zijn deuren. Het hotel is direct aan het strand gelegen en beschikt over royale suites met één tot vier slaapkamers, deels ook voorzien van een sauna. Vanaf april 2019 moeten het wellnessgedeelte met binnenzwembad en saunafaciliteiten, de bar en het fitnessgedeelte klaar zijn.
Südstrand 21-24, 18609 Binz
www.dormero.de/strandhotel-ruegen

Zomerconcerten Sellin
In seizoen 2019 zullen artiesten als Wincent Weiss (20 juli), het dj-duo Gestört aber geil (2 augustus) en Ben Zucker (3 augustus) voor het eerst optreden tijdens de Zomerconcerten van Sellin, op het strand bij de pier van Sellin. Kaarten zijn verkrijgbaar op de ticketportals Eventim en Reservix.
www.ostseebad-sellin.de

Jaarlijkse hoogtepunten

Eilandarchitectuur || heel 2019 
Het jaar 2019 staat op Rügen volledig in het teken van architectuur. Badplaatsarchitectuur, baksteengotiek of betonnen schaalconstructies: Rügen heeft een grote architectonische diversiteit. In het kader van tentoonstellingen als de 'maand van de badplaatsarchitectuur'(in mei), de themaweek rond Ulrich Müther (23 tot 27 september) en de 'HausGeist'-wandelingen wordt de architectuur van het eiland van alle kanten belicht.
www.ruegen.de/inselbaukunst

Lentefestival Rügen || 29 maart – 7 april 2019 
De wereldberoemde cellist Daniel Müller-Schott neemt in 2019 de artistieke leiding van het Lentefestival Rügen 2019 over. Tijdens meer dan 20 concerten kan men genieten van klassieke kamermuziek uit verschillende perioden en van de betoverende klanken van chansons, kamerjazz en wereldmuziek. Tickets en informatie via + 49 (0) 38 38 | 807780 of info@ruegen.de
www.ruegen.de/festspielfruehling

Wandellente Rügen || 5 – 14 april 2019 
In april wordt er gewandeld op Rügen! Dit jaar ligt de focus op het bewust en actief beleven van de natuur – van korte wandelingen tot actieve dagtochten. Op het programma staan onder meer wandeltochten door de natuur- en cultuurlandschappen van het eiland onder begeleiding van ervaren gidsen, thematische rondleidingen en wandelingen in historische plaatsen.
www.ruegen.de/wanderfruehling

Maand van de badplaatsarchitectuur || 1 – 31 mei 2019
Een wandeling over de promenade van Binz en door de aangrenzende straten en je waant je helemaal in een andere tijd. Met name de huizen in de stijl van de badhuisarchitectuur staan in mei in het middelpunt. Via voordrachten en rondleidingen komt u van alles te weten over de witte villa’s.
www.ostseebad-binz.de

Störtebeker Festival || 22 juni – 7 september 2019
In 2019 draait het bij dit festival om de 'Eed van de Rechtvaardigen'. In dit 27e seizoen voert de legendarische piraat Klaus Störtebeker zijn strijd in het Openluchttheater Ralswiek met het adembenemende decor. Er wordt dagelijks gespeeld behalve op zondag, en de starttijd is 20.00 uur. Een productie met wel 150 medewerkers en een groots vuurwerk. Tickets en informatie via + 49 (0) 38 38 | 807 780 of info@ruegen.de
www.stoertebeker.de

Strandräuber IRONMAN 70.3 RÜGEN
Tijdens de internationaal befaamde triatlon hangt in Binz en op heel Rügen de spanning in de lucht, als zo’n 1500 triatleten uit de hele wereld 1,9 kilometer zwemmen, 90 kilometer fietsen en 21,1 kilometer hardlopen. Ook voor toeschouwers is de IRONMAN een unieke belevenis.
www.ironman.com

Themaweek Ulrich Müther || 23 – 27 september 2019
De beroemde bouwmeester en specialist in hypar- (hyperbolisch-parabolische) schaalconstructies Ulrich Müther (1934-2007) behoort tot de meest eminente persoonlijkheden van het eiland Rügen. Zijn gebouwen zijn architectonische parels van de moderne architectuur. Van 23 tot 27 september wijdt badplaats Binz een heel bijzondere themaweek aan deze visionair.
www.ostseebad-binz.de

Actieve herfst Rügen || 14 september – 27 oktober 2019 
De Aktivherbst brengt iedereen in de herfst in beweging. Want vanaf medio september tot eind oktober staan meer dan 100 gratis, begeleide wandelingen en andere activiteiten op het programma.
www.ruegen.de/aktivherbst

Kerstmarkten en nieuwjaarsspektakel || december 2019 
Kerstmarkten - van kleinschalig en gezellig in een landhuis, tot klassiek en sfeervol in een stadspark of in de binnenstad – maken de adventstijd ook op Rügen tot een echte belevenis. En met nieuwjaar verandert het eiland in een lichtzee, restaurants worden omgetoverd tot schitterende balzalen en partylocaties. Vuurwerk wordt vaak al voor middernacht afgestoken: zo kunnen ook jonge gasten hiervan genieten.
www.ruegen.de/weihnachten