Wandelen in het spoor van de geschiedenis in Baden-Württemberg

Wandelen-in-het-spoor-van-de-geschiedenis

In het afwisselende landschap tussen Heidelberg, Stuttgart en Würzburg kun je wandelen en genieten van mooie uitzichten: bijna op elke heuvel is er wel een burcht of kasteel te ontdekken. Vroegere heersers hebben er veel sporen nagelaten. De vele prachtige burchten getuigen er echter ook van, dat het rijke gebied bedreigd werd door machtigen van buiten de grenzen. Wie de diverse wandelpaden door het lieflijke landschap volgt, kan zich nauwelijks voorstellen dat hier vroeger zo veel veldslagen zijn geleverd. De sporen van de geschiedenis kan men op de Eppinger Linienweg en Limes-Wanderweg volgen.

Eppinger Linienweg 
Deze 42 km lange route loopt van Eppingen naar Mühlacker, langs de vroegere verdedigingslinie van Ludwig Wilhelm von Baden. Ter verdediging liet deze markgraaf, ook wel ‘Türkenlouis’ genoemd vanwege zijn talrijke overwinningen op Turkse legers, een verdedigingswal graven en versperringen en palissaden aanleggen: de Eppingen-linie.
Langs het pad zijn negen kunstobjecten van kunstenaar Hinrich Zürn uit Gemmingen opgesteld, die op symbolische wijze de boeiende geschiedenis van de Eppingen-linie uitbeelden. Ook is er een culturele bezienswaardigheid langs de route: het UNESCO Wereldcultuurerfgoed Klooster Maulbronn.
Sinds januari behoort de Eppinger Linienweg tot de gecertificeerde kwaliteitsroutes van ‘Wanderbares Deutschland’. De onderscheiding door deze Duitse wandelvereniging wordt op 24 juni gevierd met de eerste Eppinger Linien wandelmarathon. Wie het liever iets rustiger aan doet, kan ook de halve marathon van 23 km lopen. Voor gezinnen is er de 7 km lange gezinswandelmarathon.
Meer informatie op www.wandersüden.de/Wanderweg/Eppinger_Linien-Weg_-_kulturhistorischer_Wanderweg

Limes-Wanderweg
De geschiedenis van de Romeinse tijd komt helemaal tot leven door talrijke zichtbare sporen op de 736 km lange Limes-Wanderweg. Met zijn 550 km is de limes het langste archeologische monument, na de Chinese muur. In de periode van de vroege tweede eeuw tot de derde eeuw vormde de limes de grens tussen het Romeinse rijk en de Germaanse stammen. Van Rheinbrohl tot Bad Gögging doorkruist deze route, evenals de Duitse vakwerk- en burchtenroute, de regio van noord naar zuid.
Meer informatie op www.wandersüden.de/Wanderweg/Oestlicher_Limes-Wanderweg

Informatie wandelportaal
Alle omschreven routes zijn onderdeel van het onlineportaal www.wandel-zuiden.nl. Zes toeristische regio’s – Hohenlohe en Schwäbisch Hall, Hohenlohe, Liebliches Taubertal, Odenwald, Heilbronner Land en Kraichgau-Stromberg – geven hier informatie over wandelroutes, bezienswaardigheden en arrangementen. Tips voor uitjes en evenementen maken het aanbod van het portaal compleet.