TMV_Roth[1]

Waterparadijs Mecklenburg-Vorpommern:
met de huisboot door land van 1000 meren

Ontdek het Mecklenburgs merengebied, land van 1000 meren, vanaf het water met een originele huisboot, vervoer en vakantieadres ineen. Voor een buitenavontuur dichtbij, van een paar dagen tot wekenlange vaarpret. Met op de route: Duitslands grootste binnenmeer de Müritz, natuurparken, eindeloze bossen, rivieren, ontelbare meren en bruisend Berlijn.

Met varend vakantiehuis door ongerepte natuur
Water zover het oog reikt; het Mecklenburgs merengebied in Mecklenburg-Vorpommern staat samen met buurdeelstaat Brandenburg te boek als Europa’s grootste aaneengesloten waterwegennetwerk. Ruim 1000 meren, rivieren, beekjes en kanalen zijn met elkaar verbonden en vormen een uniek natuurlandschap. Met de Müritz, het grootste binnenmeer van Duitsland, het bosrijke Nationaal Park Müritz en vijf natuurparken als kloppende hart. Geen betere manier om dit waterlabyrint te ontdekken dan per huisboot, een comfortabel, varend vakantiehuis voor twee tot twaalf personen. Inclusief woonkamer, keuken, slaapkamers en zonneterras vanaf waaraf je ’s ochtends een duik in het water neemt of in alle rust een hengel uitgooit. De weidsheid van de natuur wordt afgewisseld met dorpen, kleine steden en kastelen in de Mecklenburgische Schweiz en fietsmogelijkheden rondom de Müritz. Voor de huisboten is in de meeste wateren van Mecklenburg-Vorpommern en rond Berlijn geen vaarbewijs nodig. Vanaf eind april 2018 is alle informatie over het merengebied verzameld op de nieuwe website www.deutschlands-seenland.de

570 waterkilometers door Mecklenburg-Vorpommern en Brandenburg
De meeste huisboten zijn te huur vanaf een week, maar de ultieme vaarvakantie is de Grote Rondreis (Grosse Rundtour) waarbij je 570 waterkilometers aflegt en 44 sluizen aandoet. Een route die natuur, stad en cultuur samenbrengt en het Mecklenburgs merengebied verbindt met metropool Berlijn en UNESCO-werelderfgoed Potsdam en Schwerin. De natuur voert de boventoon; moerasgebieden, grasland en bossen worden afgewisseld met natuurparken zoals dat van Westhavelland, tevens Dark Sky sterrenpark. Stap voor deze outdoor-vakantie in de kleine, historische stad Waren aan de Müritz op een huisboot. Om koers te zetten naar Rechlin en het Müritz National Park, territorium van zeearenden, herten en kraanvogels. Via de waterweg Müritz-Havel gaat het avontuur verder langs bossen en meer dan 300 meren, naar het eilandstadje Fürstenberg /Havel. Vervolgens rijgt de route, via het Vosskanal, de plaatsen Liebenwalde, Oranienburg en Berlijn aaneen. Daarna volgen via de Havel-Elbe de paleizen en tuinen van Potsdam en zijn er onder meer rustpunten bij Havelberg, Dömitz en Ludwigslust. Drie tot vier weken later meer je de huisboot weer aan bij het beginpunt.

Freecamper: met eigen camper of caravan het water op
Wel een vakantie op het water, maar niet zonder eigen caravan of camper? Daarvoor is er de freecamper, een gemotoriseerd ponton waarmee een kampeervoertuig wordt omgetoverd tot varend vakantieverblijf. Met de freecamper mag je zonder vaarbewijs het Mecklenburgs merengebied doorkruisen. Het geeft de vrijheid om op het water en aan land te kamperen en eropuit te trekken als je met een camper of vakantiebusje reist.

Vaarvakantie praktisch

  • De rijafstand vanaf Utrecht naar het Mecklenburgs merengebied en Brandenburg is ruim 700 km.
  • Vanuit alle richtingen zijn er directe aansluitingen op het waterwegennetwerk van Mecklenburg-Vorpommern, Brandenburg en Berlijn. Vanuit Nederland varen kan ook via het Mittellandkanaal en het Elbe‑Havelkanaal.
  • De gebieden die de ‘Grote Rondreis’-vaarroute aandoet, zijn: Berlijn, Havel-Elbe, Müritz-Elde-waterweg, Störkanaal, de grote en kleine meren van Mecklenburg, Oder-Havel.
  • De huisboten worden door verschillende bedrijven aangeboden en zijn op meerdere locaties in Mecklenburg-Vorpommern te huur.
  • Alle informatie over de freecamper op www.freecamper.de
  • Eind april 2018 is alle informatie over het merengebied te vinden op de nieuwe website:  www.deutschlands-seenland.de