Culturele stedentrip naar 7 verrassende steden in Mecklenburg-Vorpommern

Schloss_Schwerin_co_Timm_Allrich

Goede musea, een schat aan cultureel erfgoed, vorstelijke gebouwen en maritieme flair. Schwerin, Rostock, Wismar, Stralsund, Greifswald, Neubrandenburg en Güstrow in Mecklenburg-Vorpommern zijn 7 verrassende steden voor een culturele stedentrip dichtbij. In 2018 extra bijzonder omdat Hanzestad Rostock 800 jaar bestaat en Schwerin het 20-jarig bestaan van de Oranjeroute viert.

Culturele rijkdom van Hanzesteden aan de Oostzee
Op 600 km rijden vanaf Utrecht wachten kuststeden Rostock, Stralsund, Greifswald en Wismar. Plaatsen die door hun strategische ligging aan de Oostzee in de late middeleeuwen bloeiden door de handel over zee van Hanze-kooplieden. Te zien aan de fraaie raadhuizen, kleurrijke koopmanshuizen en kathedralen met rode bakstenen gevels ofwel baksteengotiek. Zo domineren de Sint-Joriskerk, Mariakerk en de Sint-Nikolaaskerk de UNESCO-werelderfgoed stadskern van Hanzestad Wismar, onderdeel van de Europese route van de gotische baksteenbouw.
Idyllische stad Stralsund heeft zelfs de bijnaam ‘Baksteenkoningin’ dankzij kerken als de Marienkirche met z’n ruim 100 meter hoge toren en vele kloosters. Historie wordt afgewisseld met moderne architectuur van de 2,8 km lange Rügenbrücke die het vasteland met het eiland Rügen verbindt. Net als het spierwitte gebouw van het Ozeaneum op Stralsunds haveneiland, een zeeaquarium met 50 aquaria en de grootste walvissenexpositie in de wereld.
Alle steden laten zich onderling goed combineren. Zo ligt het sfeervolle Greifswald op een half uur rijden van Stralsund. De stad, geboorteplaats van kunstschilder Caspar David Friedrich, heeft talrijke bezienswaardigheden zoals de Dom van Greifswald, de ruïne van het Eldena-klooster en de Museumhafen, met 50 historische schepen de grootste in zijn soort in Duitsland. Werken van Friedrich, behorend tot de romantische school, zijn te bewonderen in het Pommersche Landesmuseum.

Rostock 800 jaar en internationale Hanzedagen
De glorieuze Hanze-historie die overal zichtbaar is, wordt in 2018 groots gevierd in de 800-jarige universiteits- en havenstad Rostock. Zo staan de internationale Hanzedagen op het programma van 21 tot en met 24 juni 2018. De aangename stad aan de Warnow is een aaneenschakeling van pastelkleurige huizen, mooie marktpleinen zoals de Alte Markt met de Sint-Petruskerk naast monumentale gebouwen waaronder het gotische raadhuis.  Wie meer wil leren over de cultuurgeschiedenis van de stad gaat naar het Kulturhistorische Museum Rostock. Moderne tegenhanger is de fraaie Kunsthalle Rostock, het eerste museum in de toenmalige DDR met hedendaagse kunst.

Neubrandenburg: beschermen van rijkdom met vestingwerken
Het succes van de Hanzesteden bracht niet alleen rijkdom, ook hebzucht. Machtige vestingwerken moesten de steden beschermen. Het verdedigingswerk van Neubrandenburg bij de Tollensesee wordt als een van de mooiste beschouwd. De vier rijkversierde stadspoorten en een bijna gesloten, 2,3 km lange middeleeuwse stadsmuur uit de 15e eeuw zijn het toonbeeld van de welstand van weleer. Aan de vier poorten, het beste te ontdekken met een stadswandeling, dankt de stad haar bijnaam ‘Stadt der Vier Tore’.

Residentiesteden: Güstrow en Schwerin langs de Oranjeroute 
Een culturele stedentrip naar Mecklenburg-Vorpommern betekent ook kennismaken met  residentiesteden, favoriet van hertogen en kunstenaars. Zo is Schwerin, stad van de zeven meren en een fraaie Altstadt, gelinkt aan de toenmalige Nederlandse koningin Wilhelmina en haar echtgenoot, prins Hendrik. Tijdens hun huwelijksreis in 1901 logeerden ze in het imposante Schloss Schwerin waar Hendrik als kind woonde. Schwerin hoort daarom bij de vorstelijke, 3000 km lange Oranjeroute die dit jaar 20 jaar bestaat. Een bezoek aan het sprookjesachtige eilandslot, ook wel het Neuschwanstein van Mecklenburg-Vorpommern genoemd, is een aanrader. Helemaal in de zomermaanden als de kasteeltuin het podium is voor concerten en opera’s.
Slechts 60 km rijden vanaf Schwerin ligt de andere residentiestad: het charmante Güstrow,  in het hart van het Mecklenburgs merengebied. In deze 30.000 inwoners tellende plaats komt de glansrijke periode van de hertogen tot leven in Schloss Güstrow uit 1558, een van de belangrijkste renaissancekastelen van Noord-Europa. Güstrow stond ooit bekend als Klein Parijs, maar heet sinds 2004 officieel Barlachstadt naar de expressionistische kunstenaar Ernst Barlach. Er zijn drie Ernst Barlach musea en de Barlach-sculptuur ‘Der Schwebende‘ – de zwevende – in de Dom is wereldberoemd.

Meer informatie op www.off-to-mv.com/nl/steden