Fietsen met het hele gezin in Baden-Württemberg

Fietsen-in-Duitsland

Avontuurlijke fietstochten langs de Neckar, Kocher en Jagst.

Direct voor de poorten van Stuttgart in de stedendriehoek tussen Heidelberg, Karlsruhe en Nürnberg kunnen ook jonge fietsers hun hart ophalen. Langs de gezinsvriendelijke fietspaden met weinig verkeer is veel te ontdekken. Speeltuinen of uitkijktorens langs de rand van de weg, kleine meren voor een picknickpauze en veel attracties zorgen ervoor dat het onderweg altijd boeiend blijft.

Onderweg op de Neckartal-Radweg
De Neckartal-Radweg (in totaal 366 km lang) met etappes door het HeilbronnerLand en het Odenwald is uitstekend geschikt voor kinderen, omdat hij volledig langs de Neckar voert. Het Neckartal is een aaneenschakeling van kastelen, burchten en allerlei bestemmingen voor uitstapjes.

Echt spectaculair is de vliegshow met adelaars en gieren op de Deutsche Greifenwarte bij de burcht Guttenberg. In het burchtmuseum kun je ook ontdekken hoe je vroeger ridder werd en waarom er eigenlijk burchten werden gebouwd.
In de zoutmijn Bad Friedrichshall kun je op speurtocht naar het witte goud. Na een razende rit tot 180 meter diepte begint hier de 200 miljoen jaar oude afgescheiden wereld van het zout.
Het is zeker de moeite waard om een paar kilometer van de Neckartal-Radweg af te dwalen om de druipsteengrot van Eberstadt te bezoeken. Met haar vormenrijkdom en schoonheid maakt deze grot diepe indruk op de bezoeker. In deze sprookjeswereld kun je ook een van de mooiste druipsteenbeelden van Europa bewonderen, de zogenoemde ‘huwelijkstaart’.
Bij experimenta Heilbronn draait alles om zelf actief meedoen. Hier wacht een leer- en beleveniswereld op je met meer dan 150 interactieve tentoonstellingsstukken, verdeeld over vier themawerelden.

Gezinsvriendelijk overnachten
Al even avontuurlijk is overnachten op de Tipi-camping in Haßmersheim of een bezoek aan Kanu+Bike in Neckargerach. Voor zowel grote als kleine indianen staan uiteraard kano’s klaar.
De kinderen kunnen zich helemaal uitleven op de vakantieboerderij Michaelsberg in Gundelsheim met een grote speeltuin, kinderboerderij en veel dieren.
Wie liever voor iets typisch regionaals gaat, kan ook in campingvaten overnachten op de wijngaard van Müllers Weingut in Nordheim.
www.radsüden.de/Radwege/Neckartal-Radweg

6ef9b4ba-7a3f-4e03-b882-dd4240c79643-1

Belevenissen langs fietsroute Doppeltes Lottchen
De twee rivieren Kocher en Jagst stromen niet ver van elkaar de Neckar in. De 100 kilometer lange fietsroute leidt langs deze twee rivieren door het mooie landschap van de ‘genietersregio’ Hohenlohe. Onderweg kom je langs talrijke interessante plaatsen met een rijke geschiedenis en vooral veel landschap, natuur en rustplekken. Wie het te warm krijgt van het fietsen, kan een frisse duik nemen in het openluchtzwembad Kocherfreibad in Künzelsau. Allerlei leuke weetjes over jeans en de makers ervan kom je te weten tijdens een tussenstop in het Mustang-Museum in Künzelsau. In het bosklimpark Hohenlohe in Langenburg kunnen jullie het fietszadel even verlaten om de hoogte in te gaan. Hoog boven het Jagsttal ligt het klimpark midden in een in de 18e eeuw aangelegd natuurpark met reusachtige eiken en indrukwekkende beuken. De zeven verschillende klimparcoursen bieden voor elke leeftijd uitdagingen. Toeschouwers kunnen vanaf het panoramaterras de drukke bezigheden in de bomen bekijken en van een uniek uitzicht op het Jagsttal genieten.

Slapen in het hooi
’s Avonds is de gezelligheid te vinden in de hooiberg in Heuhotel Hirsch in Dörzbach, in een van de vele pensions of op een van de campings. www.radsüden.de/Radwege/Doppeltes_Lottchen

Fietsrouteplanner als ideale planningshulp
De planning is eenvoudiger dan ooit met de fietsrouteplanner Baden-Württemberg en het Tourenportal Radsüden met uitgewerkte routesuggesties voor het hele gezin en veel goede tips voor tussenstops, overnachtingen en gezinsvriendelijke bezienswaardigheden onderweg. Op de pagina’s van de betreffende fietsroutes is de fietsrouteplanner opgenomen. Voor iedere tocht zijn interactieve kaarten en mobiele navigatiegegevens beschikbaar.

Bovendien handige services voor onderweg:

  • GPX-tracks met routepunten en KML-gegevens om te downloaden voor de mobiele navigatie
  • Fietsrouteplanner als app voor je smartphone
  • Fietstochtboekjes met overzichts- en detailkaarten om af te drukken incl. routepunten met contactgegevens

Meer informatie onder www.fietsen-zuiden.nl/familie