Natuurbelevenissen op drie Duitse fietsroutes langs rivieren: de Elberadweg, de Emsradweg en de Neckarradweg
De afwisselende Elberadweg (1270 km)
De Elbe begint en eindigt in een nationaal park: de rivier ontspringt in Tsjechië in het natuurpark Reuzengebergte en mondt uit in de Noordzee, in het nationale park Waddenzee. Onderweg stroomt de Elbe door de indrukwekkende rotsenpartij van het nationale park Boheems-Saksisch Zwitserland en passeert daarbij steile wijnbergen, schilderachtige dorpjes en statige kastelen.
Bovendien behoort de Elbe tot één van de weinige overgebleven natuurlijke rivieren in Europa. Tot de beschermde delen van de rivier behoort bijvoorbeeld het UNESCO-biosfeerreservaat Flusslandschaft Elbe. Dit unieke natuurlandschap met oeverranden en natuurlijke overstromingsgebieden wordt omgeven door de grootste loofbossen van Midden-Europa. De bever voelt zich hier net zo thuis als de otter en zeldzame plantensoorten.
Andere dieren die je langs de Elbe kunt vinden, zijn de witte ooievaar, de grijze reiger, de wulp en de kievit, en in de winter trekvogels zoals riet- en kolganzen, wilde en kleine zwanen.
Soms wordt de natuur door mensenhanden beteugeld. Een beroemd voorbeeld hiervan is het UNESCO-werelderfgoed Gartenreich Dessau-Wörlitz. Dit werd in de tweede helft van de 18e eeuw naar Engels voorbeeld ontworpen en wordt nog steeds bewonderd om de prachtige tuinen en parken.
Verder in het noorden groeien in de lente miljoenen appel-, kersen- en pruimenbomen in het grootste fruitteeltgebied van Duitsland, het Alten Land. Op de dijken kom je kuddes schapen tegen. Kort voor de uitmonding in de Noordzee krijg je een echt strandgevoel en kun je aan de stranden in de rivier baden.
www.fietsen-elbe.nl/ontdekken/natur-am-elberadweg/
De Emsradweg: fietsen langs de kortste Duitse rivier (375 km)
De Eems heeft veel bijzonderheden: het is de kortste rivier van Duitsland en het is een pure laaglandrivier die volledig over een zandondergrond stroomt. Als een blauw lint verbindt de Eems vijf afwisselende vakantieregio’s met elkaar.
De route begint direct aan de bron in het beschermde natuurgebied Moosheide, tussen Hövelhof en kasteel Holte-Stukenbrock. Van het bos- en heidelandschap van de Senne voert de EmsRadweg door Paderborn en Gütersloh aan de voet van het Teutoburgerwoud.
Je fietst door het beschermde natuurgebied Steinhorster Becken van 82 ha, een belangrijk broed- en rustgebied voor zeldzame wadden- en watervogels. Kort daarop voert de route door prachtige Gartenschauparken en in het beschermde natuurgebied Boomberge liggen de eerste zandige Eemsduinen. Na de landouwen aan de Eems en de parklandschappen van Münsterland met de sprookjesachtige waterkastelen, bereik je als fietser de groene vlakte van Emsland. Intussen is ook de bach een aanzienlijke rivier geworden, waarop vanaf de Rijn schepen varen. Maritiem wordt het in Oost-Friesland, waar je langs de dijk fietst en de Eems met een veerboot oversteekt, voordat deze bij Emden in de Dollard en de Noordzee uitmondt.
Ongeveer ¾ van de rivierloop van de Eems gaat door Europese beschermde gebieden. Vaak is de oever voorbehouden aan de dieren- en plantenwereld en krijgt de fietser alleen een inkijkje via steigers en uitkijktorens. In het kader van het project “Een groene ster voor de EmsRadweg” zijn veel natuurlijke bezienswaardigheden opgeknapt. Fietstoeristen kunnen op de website en via de app meer te weten komen over flora en fauna.
www.emsradweg.de/sehenswuerdigkeiten.html
www.gruener-stern-emsradweg.de
Natuurbelevenis op de Neckartal-Radweg (367 km)
In het veengebied Schwenninger Moos ontspringt de Neckar.
Bij de uitlopers van het Zwarte Woud is de Neckar nog een rustig beekje, omgeven door smalle, bijna Canyonachtige dalen, bloeiende velden en weiden. De Neckar stroomt door de Baar – een hoogvlakte tussen het Zwarte Woud en de Zwabische bergweiden – naar het geschiedrijke Rottweil. De grotendeels natuurlijke rivierloop van de Neckar tussen Rottweil, Sulz en Horb is het leefgebied van talrijke zeldzame dier- en plantensoorten. Na Horb doemen de vakwerksteden Rottenburg en Tübingen op.
In het middelste gedeelte van de Neckar verandert het Neckartal van een natuurlijk rivierdal in één van de belangrijkste industriecentra van Europa. Maar al in de noordelijke stadsgebieden van Stuttgart wordt het Neckartal weer een fietsersparadijs tussen de rivier en wijngaarden. De route voert door de Neckarbiotoop Zugwiesen naar Ludwigsburg met het imposante kasteel met parklandschap en naar de Schiller-stad Marbach.
Door de steile wijnhellingen kronkelt het fietspad van de Neckar verder door de beschermde natuurgebieden Altneckar en Pleidelsheimer Wiesental in de richting van Heilbronn. Na kastelen en burchten wacht bij Binau een bijzonder natuurschouwspel op de fietsers: de Binauer Neckarschleife, waar de Neckar met een bocht van richting verandert. Hier begint het Odenwald en verandert het landschap weer: smalle dalen en steile zandsteenrotsen bieden een mooi uitzicht. Vlak na Mannheim komt de rivier samen met de Rijn. De steden Heidelberg en Mannheim bieden een contrastrijke afsluiting van een schitterende fietstocht.
www.neckartalradweg-bw.de
Kaarten en informatie
Meer informatie onder meer over het bestellen van gratis kaarten en informatiemateriaal van deze drie fietsroutes en ook de Weser-Radweg, RuhrtalRadweg, Mosel-Radweg en de Rheinradweg vindt u op www.duitse-fietspaden.nl